IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Греков отчете 55% усвоени средства за развитие на селските райони

Разплатени са около 31 на сто от бюджета на програмата за рибарство

18:44 | 03.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Към края на юни 2013 година са усвоени 55% от бюджета на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това каза пред парламентарната земеделска комисия министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

Основно проектите на общините по програмата се бавят заради процедурите по провеждане на обществени поръчки, а не заради проблеми с финансирането, тъй като местните власти получават 50% авансови плащания, а държавата им покрива данък добавена стойност (ДДС), припомни министърът.

За сектор Рибарство той отчете, че досега са изплатени малко над 31% от бюджета на програмата. Постъпили са 517 договора, 128 са отхвърлени, а сключените контракти са 246. Интересът на бенефициентите е предимно към инвестиционните мерки, но там ресурсът е изчерпан. Финансовият план на програмата ще бъде изменен, за да се насочат средства към по-атрактивните мерки.

Основният проблем при изпълнението на рибарските проекти остава намирането на финансиране. 86% от средствата за рибарство са договорени, посочи директорът на ИАРА Драгомир Господинов. Той припомни, че вече има внесени проекти на общини за модернизация на рибарски пристанища и рибни борси. Очаква се да бъдат договорени 140% от бюджета на програмата.

Рискът да загубим средства е по ос 4 – за развитието на рибарските групи.

До края на тази година няма да имаме проблем с усвояването на бюджета на Държавен фонд „Земеделие“, заяви шефът на фонда Румен Порожанов. В момента се изпълняват договори по всички мерки за 807 млн. лв., а преди дни са подписани договори за 100 млн. евро. Скоро ще бъде отворен прием за мерките, чрез които общините ще могат да изграждат пътища и ВиК мрежа.

Част от проектите на бизнеса не се реализират заради затруднения достъп до финансиране, допълни още Порожанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още