IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждат се нови критерии за обезщетение за конверсия на винени лозя

Право на подкрепа ще имат и производители, подали заявление за плащане след 1 август 2009 година

16:39 | 09.04.13 г.
Въвеждат се нови критерии за обезщетение за конверсия на винени лозя

Разширява се списъкът с бенефициентите, които ще имат право да получат обезщетение за загубата на доход при конверсия на винени лозя, ставя ясно от съобщението на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ).

Право на обезщетение вече ще имат и производители, които са подали заявление за плащане или отчет за авансово плащане и след 1 август 2009 година.

Паричното обезщетение се изплаща на лозари, които са получили финансова помощ по дейност „Презасаждане с или без промяна на местонахождението на лозята, с или без смяна сорта с възможност за увеличаване на броя на лозите в хектар“. Целта е производителите да бъдат обезщетени за загубените доходи от момента на изкореняване на старите насаждения, докато новите лозя започнат да дават реколта.

Преди подаване на заявлението обаче ползвателите на такава финансова помощ трябва да получат удостоверение за среден добив през последните три винарски години преди изкореняването на насажденията. Този документ се издава от ИАЛВ. 

Средствата за конверсиране на винени лозя идват от европейско финансиране. За периода 2009 - 2013 година за мерки в тази насока са отпуснати общо 112 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още