IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България губи едно депутатско място в ЕП от 2014 година

Причината са ограниченията в Лисабонският договор за броя на местата в Европарламента и влизането на Хърватия в ЕС

17:20 | 13.03.13 г.
България губи едно депутатско място в ЕП от 2014 година

България ще загуби едно място в Европейския парламент, след като от 1 юли т. г. Хърватия става пълноправен член на Европейския съюз.

При следващите избори за Европарламент, които ще се проведат през 2014 година, депутатите от България ще бъдат вече 17, а не 18, както е сега.

Намалението на евродепутатите е заради текст от Лисабонския договор, който ограничава броя на европейските депутати на общо 751. В момента в Европарламента има 754 депутати, а от юли в залата ще влязат още 12 представители на Хърватия. Така общият им брой ще достигне 766.

Заради ограниченията, заложени в договора обаче, депутатските места ще трябва да бъдат намалени с 15.

На своето заседание в Брюксел евродепутатите обсъдиха и приеха как точно да стане това редуциране на местата, става ясно от съобщение на пресслужбата на ЕП.

Решението е 12 държави, сред които България и самата Хърватия, да загубят по едно депутатско място. Германия ще намали броя на представителите си в ЕП с трима. Така германските депутати ще бъдат общо 96 - максималният брой за една страна, съгласно Лисабонския договор.

Депутатско място губят още Австрия, Белгия, Чехия, Гърция, Унгария, Португалия и Румъния, както и Литва, Латвия и Ирландия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още