IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските средства за 2014 – 2020 година скараха управляващи и опозиция

Сергей Станишев обвини ГЕРБ за липса на преговори и реално намаление на европейските средства през новия програмен период

10:32 | 15.02.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските средства за 2014 – 2020 година скараха управляващи и опозиция

Имало ли е реални преговори при определянето на средствата за България от европейския бюджет. Този въпрос стана повод за дискусии в Народното събрание след изказване на Бойко Борисов, предаде агенция "Фокус". Премиерът представи приоритетите на България при кипърското председателство на ЕС, което приключи на 31 декември 2012 година, и по време на настоящето ирландско председателство.

"През първия месец на ирландското председателство приоритет на България бяха преговорите за новата дългосрочна финансова рамка", обясни Борисов на депутатите.

От доклада му стана ясно, че за управляващите България ще получи увеличение на средствата за новия програмен период (2014 – 2020 година) на фона на свития общ бюджет за общността. За всяко евро, което внасяме в европейския бюджет обаче България получава пет, а нетният приход от ЕС ще бъде над 12 млрд. евро, изчисли той.

Преговорите бяха проведени в трудни условия заради икономическата криза в Европа, обясни още премиерът. За опозицията обаче договорените средства не са достатъчни и страната ни е получила „колкото да не е без хич“, по думите на председателя на „Коалиция за България“ Сергей Станишев.

Той обвини управляващите, че не са съгласували позицията на България с Народното събрание, а сега поставят депутатите пред свършен факт. Станишев изчисли още, че от 2006 година досега инфлацията в България е 30%, така че реално има намаление на средствата за страната.

"Директните плащания за единица площ са договорени преди 2007 година и 90% от увеличението се дължи на това, което е догорено тогава. Добре, че имаше друго правителство, което можеше да води преговори и да защитава позиции”, каза лидерът на БСП.

Отговорът на Борисов на тези обвинения беше, че всички държави от общността са били искали повече пари, но е трябвало да се търси компромис. "Ако аз бях послушал Станишев и бях казал, вето, оттук нататък бюджетът на ЕС става година за година. Това означава, че нито един инфраструктурен проект не може да се планира", обясни още премиерът.

Липсвали са реални преговори, е тезата и на ДПС. „България затвърждава ролята си на един тих потребител на каквото му дадат от Европейския съюз“, смята депутатът Искра Михайлова. Според нея страната не е в състояние да води балансирани преговори и е налице липса на координация в националните политики. Тя припомни и позицията на България против екологичните плащания, но в крайна сметка гласът на страната ни не беше чут.

"Парите са повече", призна лидерът на "Атака" Волен Сидеров, но според него пък на управляващите липсва насока как да страната ще постигне икономически ръст. Сидеров поиска от премиера още  "да покаже реалната картина на преговорите за членството на страната в ЕС", за да се видят действията на главния преговарящ Меглена Кунева.

Според съпредседателя на „Синята коалиция“ Мартин Димитров в мандата на ГЕРБ не имало посока на догонван на европейските доходи. „Според „Синята коалиция“ е грешка намаляването на общия бюджет на ЕС“, коментира още той и допълни, че в условия на спад е нужно да има по-голям бюджет и повече стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
raitchev
преди 11 години
Това е тъпо, хората пари ти дават... и да мрънкаш. Чак не ги знам тия Германци и т.н как ни търпят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
detonator
преди 11 години
Навсякъде тая некадърна марионетка Станишев.Как не се намери един достоен и кадърен човек да го смени тоя демагог.ПР-а на БСП са "е нема такива смешници"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още