65% от европейците имат положителна нагласа към храните „от планината“, т.е идващите от малките ферми, разположени в планинските райони. Тези продукти са свързани с автентичните традиции за региона, екологично чисти съставки и домашното производство, смятат потребителите. Това показват данните от проучване на Европейската комисия (ЕК).
Популярността на тези продукти от малките ферми обаче водят до комерсиализацията на самите храни, а също така и до заблуди. В някои държави от ЕС например има специален режим на контрол върху етикетирането на храните от малките ферми. Въпреки това обаче проучването показва, че и в този случай може да има нарушения и потребителите да са заблуждавани от етикета „от планината“.
Всъщност терминът „планински продукти“ е защитен на ниво ЕС от новата регулация за качеството, влязла в сила от 3 януари 2013 година. Целта е популяризиране и разкриването на максималния производствен потенциал на планинските ферми, а и в същото време прекратяване на порочни практики и злоупотреби с произхода на храните.
По данни на комисията голям дял от „планинското“ производство се пада на млечното животновъдство (28% от всички ферми се занимават с производството на мляко и млечни продукти), следвано от отглеждането на животни за месо (16%). По отношение на производството на мляко основно то е краве, а отглеждането на крави е най-разпространено в планинските райони на Германия, Франция, Чехия, Словакия, Словения и Австрия. Отглеждането на кози и овце за мляко пък е застъпено най-вече в Гърция.
От планините идват още плодове (най-вече круши и ябълки) и мед.
Продуктите от малките планински ферми се радват на популярност и в България.
В страната ни обаче планинските ферми са малки по площ – средно до 1,7 хектара. Това е най-малкия размер в ЕС. В южната ни съседка Гърция например средният размер на планинските ферми е 5,1 хектара, а в Чехия фермите са най-големи – средно по над 67 хектара.
И у нас предимство имат животновъдните ферми. В момента по данни на Асоциацията на млекопроизводителите например над 200 хил. души се занимават с отглеждането на животни в малки ферми. В момента благодарение на дерогация тяхната продукция се изкупува от големите млекопреработватели, макар и фермите да не отговарят на всички санитарни изисквания на ЕС. В края на тази година обаче този преходен период изтича и млякото на тези ферми няма да може да бъде влагано в производството.