IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реконструират рибарското пристанище "Сарафово" с европейски средства

Това е първият одобрен проект по мярката за инвестиции в модернизация на рибарски пристанища на ОП "Рибарство"

15:40 | 08.01.13 г.
<p>
	<em>Така ще изглежда пристанището в бургаския квартал &quot;Сарафово&quot; след ремонта.</em> Източник ИАРА</p>

Така ще изглежда пристанището в бургаския квартал "Сарафово" след ремонта. Източник ИАРА

Изпълнителният директор на агенцията по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов и кметът на Община Бургас Димитър Николов подписаха договора за реконструкция и модернизация на рибарското пристанище в квартал „Сарафово”.

Проектът ще получи безвъзмездно финансиране по оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” в размер на 9,77 млн. лева. Това представлява 100% от одобрените финансови разходи. Това е първият одобрен проект по мярка 3.3 “Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, кейови места за разтоварване и покрити лодкостоянки” от оперативната програма, отбелязват от ИАРА. 

В края на август 2012 година Министерският съвет учреди безвъзмездно право на строеж върху морското дъно в полза на Община Бургас. По този начин беше дадена „зелена светлина“ на доизграждането и разширението на рибарското пристанище „Сарафово” с европейски средства.

Пристанището в бургаския квартал е предназначено за швартоване, домуване и престой на рибарски кораби. В момента то се ползва и за разтоварване на улов от прясна риба и аквакултури без да се извършва обработката им на място.

От решението на Министерския съвет обаче става ясно, че пристанищната инфраструктура се нуждае от реконструкция и модернизация за достигане на адекватен на нуждите капацитет за безопасно приставане, престояване и обслужване на рибарски кораби и за осигуряване на ефективно, безопасно и хигиенично оборудване за разтоварване и временно съхраняване на улова, както и за подобряване на работните условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още