IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще иска пари за ремонти на първокласни пътища по програма "Региони в растеж"

Досега по програмата за регионите се финансираше обновяването на пътища втори и трети клас

14:48 | 18.12.12 г.
България ще иска пари за ремонти на първокласни пътища по програма "Региони в растеж"

През следващия програмен период 2014-2020 г. България ще настоява да получи един милиард лева за ремонти на пътища първи, втори и трети клас по новата оперативна програма "Региони в растеж", която ще замени сегашната „Регионално развитие“, съобщи БТА.

По думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова това е целта на държавата, а най-лошият вариант е да получим досегашната сума от 500 млн. лева.

Досега по програмата се финансираше обновяването на пътища втори и трети клас, които водят до туристически обекти и такива, които свързват населени места. От следващия програмен период България иска да се включи и в обновяването на пътищата от първи клас извън коридорите на трансевропейската транспортна мрежа, които преминават през страната.

Това са пътища, които осигуряват достъп до големите туристически обекти, осигуряват свързаност между големите градове и достъп до големите магистрали и скоростните пътища, отбеляза Павлова.

Министърът на регионалното развитие отново повтори, че задача максимум е да получим 4 млрд. лева финансиране за следващия програмен период.

Сега бюджетът на ОП „Регионално развитие“ е 3,1 млрд. лева.

Основният фокус на новата оперативна програма ще бъде градското развитие. Очаква се Министерският съвет да приеме Национална концепция за пространствено развитие и да бъдат избрани 67 общини - бенефициенти по програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още