IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиция за 30 млн. лв. ще удвои капацитета на клиниката по лъчетерапия в София

Проектът за разширяване на лъчетерапевтичния комплекс е по оперативна програма „Регионално развитие”

17:57 | 06.12.12 г.
Инвестиция за 30 млн. лв. ще удвои капацитета на клиниката по лъчетерапия в София

Здравният министър Десислава Атанасова стартира проект за разширяване на лъчетерапевтичен комплекс в клиника по лъчелечение на Специализираната болница по онкология в София с европейско финансиране, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Той се реализира със средства от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет, като общата му стойност е близо 30 милиона лева. По план новата част на клиниката трябва да заработи след около две години.

Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на министерството по оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. , която е на стойност 148 млн. лв.

Ще бъдат извършени строителни и ремонтни дейности за въвеждане в експлоатация на високотехнологичното медицинско оборудване със специални изисквания за експлоатация. „След малко повече от две години капацитетът на клиниката по лъчетерапия в СБАЛО ще се удвои, обяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Предстои да бъде изградена изцяло нова пристройка към клиниката по лъчелечение с разгърната застроена площ 4 416 кв.м. Ще бъдат реновирани и 14 съществуващи помещения в Клиниката по лъчетерапия с разгърната застроена площ около 400 кв.м. и ще се изгради  фотоволтаична система с мощност 32 kW.

Ключова част на проекта е въвеждането в експлоатация на медицинско оборудване за високотехнологична диагностика и лечение на злокачествени заболявания, концентрирани в уникален за страната университетски онкологичен и лъчетерапевтичен център.

Това ще позволи прецизиране на диагностичния процес от гледна точка на навременност, точност и успешно последващо лечение, уточни Атанасова.

След изграждането на онкологичния и лъчетерапевтичен център, лечебното заведение ще разшири капацитета си за лекуване на пациенти като те ще се увеличат допълнително с около 2 000 души годишно.

Лекари от болницата заявиха, че на ден за терапия с модерния апарат се записват по четирима нови пациенти, като последните записани са за средата на следващата година. Листи на чакащите за лечение има и за други модерни апарати в клиниката по лъчелечение на СБАЛО, съобщи доц. Веселина Първанова.

За терапия с кобалтов апарат например, пациентите чакат около три месеца. Тя добави, че годишният капацитет на целия лъчетерапевтичен комплекс в момента е около 2 000 пациента годишно, като на лъчетерапия с линеен ускорител се подлагат около 700 човека с онкологични заболявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още