IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Плевнелиев предложи пакт за еврофондовете

Да се усвояват поне по 2,5 млрд. евро годишно от европейските средства, призова президентът

12:49 | 03.12.12 г.
Росен Плевнелиев предложи пакт за еврофондовете

Национален пакт за еврофондовете предложи президентът Росен Плевнелиев по време на 7-та Годишна среща между правителството и бизнеса.

Плевнелиев посочи и основните принципи, на базата на които да функционира този пакт. „На първо място това е следващите правителства да не развалят системата, там където нещата работят”, посъветва президентът.

Според него за правилното усвояване на еврофондовете трябва да бъде поддържана „скорост от 2,5 млрд. евро годишно”, т.е да бъде усвоявана най-малко тази сума от европейските програми.

Той посочи още, че не трябва да бъде нарушаван и административният капацитет. „Това означава без политически чистки от страна на следващите правителства”, обясни Плевнелиев.

Плевнелиев препоръча още и „високо вдигане на летвата” и обясни, че в трите години между 2007 и 2009 година е имало почти нулево усвояване на фондовете от ЕС. „Стремежът ни е до 2015 година да постигнем 100% усвояемост”, коментира още президентът.

Като част от националния пакт Плевнелиев предлага през следващите три години - от 2013 до 2015 година, усвояването на европейските фондове да се превърне в национална отговорност за управляващите.

В годините до 2020 г. България ще може да разчитата на поне 50 млрд. евро, прогнозира държавният глава. От европейските фондове страната ни ще получи около 12 млрд. евро, а чуждите инвестиции годишно ще бъдат около 1,5 млрд. евро.

„Можем да разчитаме още на международни финансови инвеститори, на публично-частните партньорства. За бизнеса от държавния бюджет се разпределят 5 млрд. лева годишино, като 1,5 млрд. от тях отиват за съфинансиране на европейските програми”, обясни Плевнелиев.

"България не трябва да изнася суровини и мозъци, а продукти с добавена стойност. Да бъде не страна на евтината, а на ефективната работна сила", допълни той.

Той припомни още, че за държавата остава основен приоритет електронното правителство, което ще помогне за намаляване на бюрокрацията както за бизнеса, така и за гражданите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още