IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще бъдат похарчени 14 млн. лв. по програмата за човешки ресурси за тестове за деца

Проектът "Включващо обучение" ще изследва обучителните трудности при децата

16:31 | 29.11.12 г.
Ще бъдат похарчени 14 млн. лв. по програмата за човешки ресурси за тестове за деца

По проекта "Включващо обучение", финансиран с 14 милиона лева от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", ще се прави скрининг тест на около 50 хиляди тригодишни деца в детските градини.

Проектът ще изследва обучителните трудности при децата. Това съобщи заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова, предаде БТА.

По проекта ще бъдат назначени 822 специалисти - психолози, ресурсни учители, логопеди и други.

Дамянова посочи, че 1,1 милиона лева са предвидени за ремонтни дейности и за оборудване на ресурсни кабинети в общообразователните училища.

Скрининг тестът ще бъде разработен от външен изпълнител, който ще бъде избран през януари 2013 г. Тестът ще бъде направен през настоящата учебна година и ще изследва цялостното развитие на тригодишните деца -
психомоторното, езиковото, когнитивното, социалното и емоционалното им развитие, обясни Дамянова. По думите й чрез теста ще се установят силните, но и слабите страни на децата.

Според резултатите от теста ще бъдат разработени за първи път специални програми за работа с деца с обучителни трудности, като превантивна мярка срещу отпадането им от училище, каза заместник-министър Дамянова.

Тя добави, че тези програми ще бъдат внедрени в 25 детски градини в страната. Целта е специалните програми да могат да бъдат приложени и в останалите детски градини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още