IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат се 16 млн. лв. за обучение на лекари с европейски пари

Европроектът е част от мерките срещу изтичането на български медицински специалисти в чужбина

10:21 | 01.11.12 г. 1
Отпускат се 16 млн. лв. за обучение на лекари с европейски пари

Министерството на здравеопазването получи 16 млн. лв. за продължаващо обучение на специализанти по проект "Нови възможности за лекарите в България" на програма "Развитие на човешките ресурси".

Договорите по проекта бяха подписани днес в Министерския съвет, съобщи БТА.

Очакваният резултат от реализацията му е 90 процента от включените в обучението да завършат успешно теоретично и практическо обучение. 

Проектът, подписан днес, е със срок за изпълнение 15 месеца. В този период хиляда млади специализанти ще се обучават със средства на ЕС, като стипендиите ще са в размер на две минимални работни заплати за времето, за което не са получавали доходи от трудови правоотношения. Със средства по проекта ще се заплаща и таксата за обучение в размер на 180 лв.

Здравният министър Десислава Атанасова съобщи, че ако проектът завърши според очакваните резултати, за следващия програмен период ще се договорят нови средства за продължаващо обучение на медици.

Тя отбеляза, че проектът е част от усилията на държавата да задържи младите специалисти в България и да им даде възможност за развитие в страната.

Проблемът с намаляващите здравни специалисти в България в последните години все повече се изостря. По последни данни само за миналата година около 600 лекари са напуснали официално България. Според запознати всяка година по един випуск дипломиращи се медици излизат зад граница, за да търсят реализация.

Министър Десислава Атанасова призна, че българските лекари бягат от България по две причини - липсата на финансови стимули и почти нулевите възможности за продължаващо обучение, са двете основни пречки пред завършващите обучението си медицински кадри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Don Quijote
преди 11 години
Да бе да. Ще задържат младите специализанти в България с две минимални работни заплати. айде де! Тази фльорца вярва ли си? Един човек на 26 вече мисли за семейство деца, за собствен дом ... е как го виждате това с 580 лева заплата. Пак никой няма да остане в България. По добре да отпускаха на 5 пъти по-малко хора пет пъти повече пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още