IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две министерства вземат мерки за задържане на лекарите в България

Очаква се европрограма да финансира лекарски специализации с 16 милиона лева, заяви здравният министър Десислава Атанасова

12:55 | 19.10.12 г. 4
Две министерства вземат мерки за задържане на лекарите в България

Предстои в края на месеца Министерство на здравеопазването да подпише договор с Министерство на труда и социалната политика по проект за развитие на човешките ресурси за 16 млн. лв., който ще осигури средства за специализация на млади лекари. Това заяви в интервю за БНР министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. 

Министърът посочи, че мярката е в посока задържането на току що завършващите лекари на работа в България.

„Всички наши действия, всички мерки, които предприемаме, са именно в посока първо да има достойно заплащане на работещите в системата на здравеопазването, второ – те да повишават квалификацията си, да се учат и наистина да имат самочувствието, че работят една достойна професия“, коментира Атанасова.

Здравният министър цитира данни на министерството, според които около 350-380 лекари са напуснали страната от началото на годината досега. Очакванията са до края на годината те да бъдат около 500. Общо 520 лекари са напуснали България и са потърсили реализация в чужбина през 2011 г. Това са млади лекари, които не са специализирали и търсещи по-добра реализация зад граница, коментира тя.

„Нашият екип прави всичко възможно, така че да предлага различни решения и лекарите да остават в България“, добави Десислава Атанасова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 11 години
За втори път системата не ми пуска пълния коментар. Първият беше преди няколко месеца. Няма да го пускам на части, надявам се проблемът да е административен, а не на автоматично цензуриране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 11 години
Предлагам министър Атанасова да не се напъва да измисли нещо, дето не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
zabluden
преди 11 години
Интересно ти какво предлагаш или обичаш така да си говориш наизуст? Не само лекарите,инженерите,учените,младите хора,всички се изнасят към Западна Европа и ние каквото и да правим,трудно можем с магическа пръчка да променим всичко и изведнъж да им предложим същите условия и заплащане както там.Защото пък френските лекари масово се изнасят да работят в Щатите и извода е,че не трябва да има социализъм в здравеопазването,но у нас точно лекарите са виновни,за това здравната ни система да е изцяло в ръцете на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
ventsislav.dyackov
преди 11 години
Да вземат кубинския челен опит - въпреки премахването на ограниченията за излизане в чужбина за лекарите трябва специално разрешение. Настоящото правителство начело с премиера е страстно влюбено в социализъма, така че нищо диктаторско не му е чуждо. Дерзайте, ребята! Че то, ако всеки тръгне накъдето му скимне, де ще му излезе краят? Това свободен пазар, свобода на личността, свобода на избор - кучета ги яли. Само дето проблемът е социален, а не административен. И дали Атанасова ще има време да види резултатите от дейността си, камо ли да ги отчете пред целокупния народ така, както сега отчита добри намерения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още