IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И общините вдигат аларма за обжалването на обществените поръчки

Кметове поискаха участниците в тръжни процедури, които ги обжалват, да депозират процент от стойността на поръчките, който да им се удържа в случай на загуба

15:28 | 15.10.12 г. 1
И общините вдигат аларма за обжалването на обществените поръчки

Обжалването на тръжните процедури по обществените поръчки е основната трудност, която спъва общините да усвояват ефективно европейските средства.

За това алармираха кметове на общини по време на годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), която се провежда в Пловдив, предаде БТА.

Градоначалниците посочват, че участници в тръжните процедури вече са се специализирали в обжалването на резултатите на всяка цена, като по този начин рекетират съвестните участници.

В тази връзка кметовете настояват да се въведе изискването при обжалването на резултатите от проведена обществена поръчка участниците да внасят като депозит някакъв процент от стойността на самата поръчка и парите да се използват като неустойка, в случай че ищецът изгуби делото.

Обжалването на тръжните процедури са основната пречка пред бързото им провеждане и оттам – усвояването на европейските средства. Наскоро изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков посочи, че обжалванията обаче са вследствие на лошото управление на цялостния процес по възлагането и управлението на обществените поръчки.

Преди няколко месеца икономисти изчислиха, че държавата е изгубила близо 1 млрд. лева заради допуснати нарушения при провеждането на обществените поръчки в периода от 1998 до 2011 г.

Сред най-честите нарушения са безсмисленото разделяне на обществени поръчки и необяснимото завишаване на техническите или финансови изисквания към кандидатите.

В тази връзка миналия месец министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова съобщи, че правителството обсъжда варианти за ограничаване на обжалванията по обществените поръчки, заради които се бави изпълнението на много европроекти.

На днешната годишна среща кметове поискаха също така да бъде подготвен изцяло нов закон за местното самоуправление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 11 години
Подкрепям искането за определен депозит при обжалване, но е факт и лошото управление на процеса за обществени поръчки: от обхвата, техническите параметри и понякога странно силно завишени критерии. Този подход лишава част от евентуално нови участници да се включат и подкрепя монополизирането в икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още