IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще получи 20 млн.евро хранителни помощи от ЕС през 2013 г.

Европейската комисия одобри близо 500 млн. евро за храна за бедните, които ще помогнат на близо 18 млн. души в общо 19 държави

16:37 | 11.10.12 г.
България ще получи 20 млн.евро хранителни помощи от ЕС през 2013 г.

България ще получава и догодина пари от Европейския съюз за хранителни помощи за най-нуждаещите се хора, съобщи БНР.

Така през следващата календарна година страната ни ще получи близо 20 млн. евро за храна, които ще бъдат разпределени сред социално слабите хора у нас.

Средствата бяха одобрени днес от Европейската комисия. Общата стойност на програмата за 2013 г.  е 500 млн. евро. По тази схема ще бъдат подпомогнати около 18 млн. души в 19 държави.

Догодина схемата за подпомагане на държавите-членки ще се прилага за последен път в тази форма, т.е с финансиране със средства по Общата селскостопанска политика (ОСП).

Очаква се по-късно този месец да бъдат представени нови предложения за по-широка и по-гъвкава схема, която да е по-тясно свързана с политиката за "социално сближаване", съобщиха говорители на Европейската комисия.

Припомняме ви, че през февруари ЕК реши схемата за предоставяне на безвъзмездни помощи за най-бедните хора, сред страните членки на ЕС, да продължи да действа за период от още 2 години, считано от датата на решението.

По-рано през 2011 година имаше предложение субсидиите за храна за социално-слабите да бъдат намалени драстично - от 500 млн. евро - на 113 млн. евро. Тогава това предложение бе внесено от Германия. През ноемяри на същата година тя отстъпи от искането си Европарламентът да съкрати тези помощи с 80%.

Програмата в помощ на най-бедните граждани на ЕС беше въведена през 1987 година. По тази схема Съветът  позволи разпределение на т.нар интервенционни запаси към най-бедните жители в държавите от общността. 

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още