IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва втори прием на документи за подобряване условията на труд във фирмите

До края на ноември бизнесът ще кандидатства за нови 40 млн. лева по програмата за човешките ресурси

14:04 | 25.09.12 г.
Започва втори прием на документи за подобряване условията на труд във фирмите

До 26 ноември е крайният срок за подаване на проектни предложения по схемата „Безопасен труд” на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР), съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Това е втората фаза от проекта за подобряване на условията на труд в предприятията, по която фирмите ще кандидатстват за 40 млн. лева. В първата част от проекта, която приключи през юни, са били сключени договори с 240 предприятия на стойност 30 млн. лв.  

Общият бюджет на схемата „Безопасен труд” е 70 милиона лева. Тя стартира в края на 2011 година. Сумата, която се отпуска по всеки отделен проект, е между 50 и 200 хиляди лева. От малките и средни предприятия не се изисква собствено финансиране, а за големите фирми делът на собственото участие за реализирането на проектите е 20%.

Чрез тази схема на европейската програма за първи път в България се инвестира в подобряването на условията на труд.

Очаква се трудовите злополуки и професионалните заболявания при подкрепените работодатели да намалеят с 25 на сто.

Според последното национално изследване за условията на труд от края на миналата година малките и средните предприятия не създават благоприятна и безопасна среда за работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още