IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И родителите на деца под една година ще имат право на европари за детегледачи

Отпускат се допълнителни средства по европрограма за стимулиране по-бързото връщане на родителите на пазара на труда

14:57 | 17.09.12 г.
И родителите на деца под една година ще имат право на европари за детегледачи

Държавата направи още една крачка към стимулиране на родителите на малки деца да се върнат по-бързо на трудовия пазар. Условията по две от схемите на ОП „Развитие на човешките ресурси“ се променят, като включват допълнителни облекчения и за работещи родители, и за работодатели.

До края на 2013 г. ще действат нови облекчения по двете европрограми, реализирани от Агенцията по заетостта - "По-близо до работа" и "Отново на работа", съобщи bTV.

Разширява се обхватът на родителите, които имат право да се възползват от програмата. Вече и тези с деца на възраст под 1 година ще имат право да наемат детегледачи по условията на схемата. Досега по програмата "Отново на работа" се поемаха разходите за детегледачи за деца от 1 до 3 годишна възраст, за да се върне родителят, ползващ отпуск по майчинство, на работа. 

Изискването към детегледачите е да са регистрирани в бюрата по труда и да са обучени по програмата. За да ги наемат, родителите кандидатстват в бюрата по труда. С последните промени се увеличава възнаграждението им - за отглеждане на едно дете се плаща 300 лева на месец, а за близнаци или тризнаци – 370 лева.

Промени в друга програма облекчават бизнеса. С евросредства могат да се поемат пътните разходи на всички работещи в една фирма, които живеят в отдалечено селище. Досега право на това имаха само новонаети работници.

Условието е работниците да ползват обществен транспорт до работа, а не личните си автомобили. Работодателят получава и по 150 лева за всеки работник, за да му осигури обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още