IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според агроминистъра има опасност да загубим европари за биоземеделие

Липсата на интерес към биологичното производство е една от причините за проблема с усвояването на парите по програмата за селските райони

15:28 | 12.09.12 г.
Според агроминистъра има опасност да загубим европари за биоземеделие

Проблемите с усвояването на парите по Програмата за развитие на селските райони са причинени от нежеланието на земеделските производители да преминат към биологично земеделие. Това коментира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА.

Днес той прие декларация на биопроизводители, събрали се пред земеделското министерство в подкрепа на по-зелена бъдеща Обща селскостопанска политика (ОСП).

„Земеделците не искат да преминават към биологично стопанство, тъй като имат ангажимент да го поддържат в рамките на 5 години“, заяви министърът.

По негови думи точно в тази сфера може да има загуба на пари, защото бюджетът за биоземеделеие е 300 млн. лв., но за него никой не кандидатства. "Всички искат да купуват машини по 121 мярка - "Модернизиране на земеделските стопанства" или да стават млади фермери", каза Наденов.

Агроминистърът обяви, че подкрепя инициативата на биопроизводителите в бъдещата обща селскостопанска политика поне 30% от директните плащания да бъдат за "зелени" проекти. Но този път правилата трябва да бъдат улеснени от Брюксел.

Той подчерта, че през 2009 г. страната ни е усвоила 2 млн. лв. за агроекология, през 2010 г. - 14 млн. лв., а миналата година - 18 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още