IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват се повече пари от ЕС за България до 2020 г.

Приоритетно ще се финансират нови пътища, иновации, малки и средни предприятия, каза министърът по управление на евросредствата Томислав Дончев

18:22 | 02.08.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Очакват се повече пари от ЕС за България до 2020 г.

Очакват се повече пари от Европейския съюз за България през следващия програмен период 2014-2020 г., съобщи министърът по управление на евросредствата Томислав Дончев, предаде БТА.

Дончев коментира, че в следващите години страната ни ще акцентира върху усвояване на парите в транспортния сектор, който ще усвои 30 процента от общите средства. Еврофинансирането ще се използва за изграждане на нови пътища, железници и за инвестиции във водния сектор, посочи Дончев. 

Нов акцент ще са инвестициите в иновации, малки и средни предприятия, където ще отидат около една четвърт от средствата в новия програмен период.

По повод на идеята за създаване на нова оперативна програма в подкрепа на туризма и образованието Дончев коментира, че засега се обсъжда програмите да са само пет и няма нужда от допълнително разводняване.

Министър Томислав Дончев определи следващата година като предизвикателство в областта на еврофондовете. Той поясни, че през 2013 г. трябва да приключат договарянията по настоящия програмен период, да се определи рамката за следващия и да се обслужат несравнимо по-големи плащания.

Към момента са договорени 81 процента от цялата финансова рамка за настоящия програмен период, която е 12,8 милиарда лева. Една четвърт от тези пари вече са платени на бенефициентите, участвали и спечелили проекти по оперативни програми, уточни Дончев.

В сектор "Транспорт"са договорени 95 процента от предвидените средства. Изоставане се наблюдава при оперативна програма "Околна среда". А в сектор "Рибарство и аквакултури" има проекти за 53 процента от парите. Реално усвоените средства към момента са 17 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Много ясно. БГ народът по нищо не отстъпва на другите европейски, дори ги превъзхожда в някои отношения.Само че насила се мачка. Но и това ще свърши някога. Кога, определяме ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Пълни глупости! Никой не иска да финансира! искат безбожни обезпечения от над 130%. Ние имаме иновативна идея за нов вид ветрогенератори които да свалят цената на тока в България наполовина, но никой не иска да ни финансира! Всичко е измислица и само за наши хора! Къде са ви данъчните облекчения? Къде са Ви работните места? Не съдавайте държавни фирми! Дайте шанс на народа си! Истината е че той няма да Ви даде втори шанс! Разочаровахте ни! Неможе фондовете да се изчерпват преди края на програмния период! Неможе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още