IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клуб ще насърчава производителите на зелена енергия

Чрез организацията бизнесът ще бъде улеснен при реализацията на различни ВЕИ проекти

16:58 | 11.07.12 г.
Клуб ще насърчава производителите на зелена енергия

Представители на 47 компании от енергийния сектор учредиха днес клуб за насърчаване на предприятията за производство на зелена енергия, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК).

Обединението се извършва в рамките на международния проект на GBE Factory,  финансиран по програмата „Интелигентна енергия – Европа“ на Европейската комисия, в която освен България партньори са още Италия, Германия, Австрия и Словакия.

От българска страна партньори са Българска стопанска камара и „ЕРАТО Холдинг“. Целта на обединението е бизнесът да бъде улеснен при реализацията на ВЕИ проектите си чрез контактите си с колегите от ЕС и чрез използването на различните информационни канали за популяризиране на законодателството в областта на зелената енергия.

Проектът има за цел да представи най-добрите европейски практики в екоенергията и да насърчи инвестиционния интерес за създаването на инсталации за производство на енергия от ВЕИ за технологични нужди, отопление и охлаждане.

С учредяването на настоящия клуб стопанската камара се надява да се постави начало на ускорявано въвеждане на 21-мегаватови мощности  за производство на енергия от възобновяеми източници”, каза по време на срещата Бранимир Ханджиев, главен директор "Международни организации и програми" в БСК.

Прилагането на подобен енергиен модел е изключително ефективно за предприятията, произвеждащи зелена енергия, като по този начин се създава възможност за стабилно бизнес развитие.

Изграждането на големи ВЕИ-мощности носи потенциална опасност от привличане на спекулативен капитал, ползващ сериозни преференции, чиято тежест се прехвърля върху малкия и среден бизнес, посочват още експертите.

От гледна точка на бизнеса развитието на новите мрежи би било добра възможност за присъединяване към лидерите в областта на зелената икономика и включването в европейските мрежи с възможности за сътрудничество, посочват още от камарата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още