IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се нов модел за обучение на администрацията

Министърът на еврофондовете Томислав Дончев проучва френския опит в областта на професионалната квалификация

16:15 | 10.07.12 г. 1
Обмисля се нов модел за обучение на администрацията

Предстои правителството да реши дали да развие своя институт за публична администрация или в бъдеще да продължи да ползва външни експертизи по отношение на обучението на администрацията.

Това заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев след работното си посещение в Страсбург, където се е запознал с практиката на Националното висше училище по администрация ENA (Ecole nationale d'administration), съобщиха от пресслужбата на ведомството.

„Професионалното обучение е задължително условие за една добре работеща и модерна администрация, затова проучваме внимателно френския модел, където обучението и работата се провеждат едновременно и постоянно, а издигането в йерархията е съпроводено с целенасочени обучения и съпътстващи курсове за бъдещите отговорности“, поясни Дончев.

Този модел според министъра дава гаранция, че когато някой се издига за ръководител, притежава необходимите качества.

Българските представители са получилиа информация за разработването на учебните програми и подбора на лекторите, като основен акцент в обсъжданията е бил поставен върху съдържанието на учебната програма и видовете курсове, обучения и стажове. 

ENA е едно от най-реномираните училища в Европа за публична администрация. Създадено през 1945 от Генерал Де Гол, неговата цел е да демократизира достъпа до държавната служба. Днес училището осигурява начално и последващо обучение на висшите държавни кадри не само от Франция, но и от чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stdmv
преди 12 години
Др. министър, нали знаеш, че нов бардак не се прави със стария персонал...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още