IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2 млрд. евро субсидии се предвиждат за икономиката ни до 2020 г.

В края на годината министерството на икономиката ще приема европроектите по електронен път

11:00 | 21.06.12 г.
<p>
	<em>Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев</em> &nbsp; Снимка: БТА</p>

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев   Снимка: БТА

Близо два пъти повече европейски средства се очаква да бъдат заложени по бъдещата оперативна програма "Иновации и предприемачество", която ще замени сегашната "Конкурентоспособност на българската икономика". Това съобщи в интервю за БТА министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

През следващия програмен период 2014 - 2020 г. се предвижда приоритетно да бъдат подпомагани инвестиционни проекти в областта на иновациите, енергийната ефективност и подпомагането на конкурентоспособността на предприятията.

За тези сектори се очаква да бъде използван около половината от финансовия ресурс на Европейския фонд за регионално развитие, което прави около 2,22 млрд. евро.

Министър Добрев съобщи още, че до края на годината ще се въведе електронно кандидатстване по програма "Конкурентоспособност".

Системата ще се тества още прези юли, когато пилотно ще се въведе подобно кандидатстване по схемата за "Развитие на приложните изследвания в изследователските организации в България". Бюджетът за това подпомагане е 10 млн. евро, припомни още министърът.

В момента по оперативна програма "Конкурентоспособност" се изпълняват 211 договора за около 50 млн. евро.

За периода от 14 май до 14 юни са били разплатени над 21 милиона лева по междинните и финални отчети на  бенефициентите. Приключила е и оценката на процедурата за инвестиции в "зелена индустрия".

Предвижда се 77 милиона лева да бъдат разпределени за 30 одобрени проекта. „Основната цел е да окажем инвестиционна подкрепа на големите предприятия в България за преодоляване на негативното влияние върху околната среда“, поясни още Добрев.

Подготвени са и критериите за избор по операцията "Подкрепа за инструменти, предоставящи финансиране чрез споделяне на риска", които ще получат 150 млн. евро финансиране от холдинговия фонд по JEREMIE България. В тази връзка е отправена покана за заявяване на интерес за подбор на финансовите посредници, обясни министърът.

На въпроса дали ще се реши сложният казус с нов мениджър за "Оловно-цинковия комбинат" в Кърджали, Добрев обясни, че преговорите с един от потенциалните инвеститори са в напреднала фаза. „Надяваме се скоро да имаме развръзка на този тежък казус“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още