IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Половината от фермерите имат частични познания за програмата за селските райони

Администрацията и производителите се разминават в мнението си за степента на информираност за еврофинансирането, показва социологическо проучване

16:26 | 18.06.12 г.
Половината от фермерите имат частични познания за програмата за селските райони

На шестата година от присъединяването на България в Европейския съюзи половината от земеделските производители смятат, че са частично запознати с условията за субсидиране по програмата за селските райони, която се определя от администрацията като една от най-успешно прилаганите европейски програми в страната.

Данните са от представително социологическо проучване на агенция „Афис”, направено сред населението от 15 до 65 годишна възраст. Целта е администрацията да установи доколко европейската програма е популярна сред населението и в каква степен хората са запознати с възможностите за субсидиране, съобщиха от министерството на земеделието.

Данните от проучването показват, че всеки четвърти земеделски производител в България се определя като напълно информиран за възможностите за развитие на бизнес в областта на земеделието, но в същото време една пета от запитаните смятат, че са напълно неинформирани.

На въпроса дали се смятат за детайлно запознати по същността на евросубсидирането, положително са отговорили едва 5% от запитаните. Сред добре запознатите са и местните инициативни групи, които тепърва ще изпълняват различни инвестиционни проекти за развитие на изостаналите общини.

Анкетата показва огромна разлика при самооценката, която от една страна дават за своята информираност потенциалните получатели на субисидите (т.нар. бенефициенти) и от друга страна оценката на администрацията за нивото на образованост на фермерите.

Според анкетираните представители на администрацията цели 87% от земеделските производители били добре информирани и едва 12% били необразованите, посочва анкетата.

Колкото до общата информираност на цялото население на страната, данните сочат, че близо половината от хората (49,6%) са чували за програмата и знаят, че тя е насочена към агросектора. Най-достъпният канал за тази информация идва от телевизията, която е посочена на първо място от 60% от запитаните.

Подробна информация се търси от официалния сайт на агроминистерството, като този източник са посочили близо 44% от запитаните. За 36% от хората организираните семинари са важен източник за тяхната информираност.

Според местната администрация най-ефективен канал за информация с 40% доверие имат срещите на хората с експерти от министерството и фонд „Земеделие“.

Данните изненадващо показват, че жителите на малките населени места и земеделските производители не са значително по-информирани по темата за развитието на земеделието от хората, които не са свързани с агросектора, коментират от агроминистерството.

Обяснението според тях се дължи на неравномерния достъп до информация от страната на възрастните хора в селата, които не ползват съвременните медийни канали и интернет, за да се информират за законодателството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още