IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се Брюксел да одобри последната промяна в агропрограмата до края на юни

Гаранционният фонд ще заработи от есента, след като бъдат избрани търговските банки

11:47 | 04.06.12 г.
<p>
	<em>Очаква се повече евросредства да стигнат и до животновъдите, които досега бяха най-слабо подпомагани по програмата за селските райони </em>&nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Очаква се повече евросредства да стигнат и до животновъдите, които досега бяха най-слабо подпомагани по програмата за селските райони     Снимка: БТА

Очаква се Европейската комисия да одобри (нотифицира) седмата, последна промяна в Програмата за развитие на селските райони, на заседанието си преди лятната ваканция вместо през есента на тази година, каквито бяха първоначалните очаквания. Заседанието е насрочено за 20 юни.

Това съобщиха от министерството на земеделието по повод исканата от България промяна за прехвърляне на 304 млн. евро към онези мерки от програмата, чието финансиране се предпочита от българските стопани и са свързани с модернизиране на земеделските стопанства, с подпомагане на младите фермери и с довършването на инвестиционните проекти в общините.

В интервю за БТА зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова поясни, че разрешението от Брюксел се очаква с голямо нетърпение, тъй като само за общинските мерки са договорени проекти за 350 млн. евро, от които авансово са разплатени само половината.

Голям е интересът и към проектите на младите фермери, които през последните години инвестират не само в разширенията на стопанствата си, но също и за засаждане на овощни градини и за други дейности, необходими за развитието на малкия бизнес.

Одобрението на допълнителния бюджет е важно да стане още в средата на лятото, така че получателите на субсидите да могат да завършат инвестиционните си проекти до края на 2015 г., когато приключва първият програмен период.

Гаранционният фонд в земеделието, за който Брюксел даде своето разрешение преди седмици, вероятно ще заработи през есента, съобщиха още от земеделското министерство.

Дотогава се очаква да приключат законовите процедури по избора на търговските банки, които ще гарантират заемите на онези производители, които имат одобрени проекти по три от мерките на програмата - за модернизация на земеделските стопанства, за преработвателните предприятия и за инвестиции в горите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още