IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заради кризата ефектът от финансирането с евросредства е изчезнал

Една десета от ръста на брутния продукт се дължи на европейското субсидиране, съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев

15:51 | 29.05.12 г. 1
<p>
	<em>Най-голяма част от евросредствата са използвани за изграждане на техническата инфраструктура</em> &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА&nbsp;</p>

Най-голяма част от евросредствата са използвани за изграждане на техническата инфраструктура     Снимка: БТА 

За да може страната да преодолее досегашните трудности, свързани с усвояването на евросредствата, консултантите препоръчват на българската администрация да се концентрира върху усвояването на средствата по региони, така че да се преодолеят огромните разлики в стандарта на хората от Северозападна и Югозападна България, например.

Според анализаторите е важно да се набележат и приоритетни икономически сектори, където да се концентрира основната част от инвестиционния ресурс.

Отчитайки досегашните проблеми, свързани с недостатъчното обучение на администрацията и на получателите на субсидии, евроекспертите предлагат да се разшири работата с неправителствените организации.

Като отчитат положителните страни на въведените нови правила, премахващи дублирането на основните дейности при оценката на проектите, консултантите препоръчват на администрацията да продължи с мерките, насочени към облекчаване на административните процедури.

За по-ефективното усвояване на еврофондовете е важно да се прилагат по-широко и другите финансови инструменти като примерно европейските програми JEREMIE и JESSICA, посочи ръководителят на проекта по изработването на междинната оценка Михалис Никитаридис.

Консултантът предлага страната да запази съществуващата структура по усвояването на еврофондовете, като единствената промяна би могла да стане при усвояването на средствата по оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика“, където банките да се включат при междинната оценка на проектите. Тази практика вече се прилага при кредитирането на малкия и средния бизнес, припомниха експерти.

Експертите препоръчват на администрацията да създаде Закон за управление на еврофондовете, тъй като при сегашната нормативна рамка анализаторите отчитат фрагментиране на функциите и липса на прогнозируемост на процесите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
educator
преди 12 години
Темата е много важна. Тя засяга огромни средства от еврофондовете.Съществува и друга възможност, отново за еврофинансиране, макар и в по- малки размери. Например по програмата "Учене през целия живот"- финансирането е директно от Европейската комисия. Поканите се получават обикновено в края на септември, а срокът за кандидатстване е към март.За повече информация можете да прочете тук.http://dohodite.com/european_income/incomes-from-european-commision
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още