IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според екоминистерството в страната не се прилага технологията за шистов газ

Хидрофракингът не се използва при добива на нефт и газ, съобщи в парламента министърът на околната среда Нона Караджова

16:00 | 18.05.12 г.
Според екоминистерството в страната не се прилага технологията за шистов газ

В Министерството на околната среда и водите не са постъпили данни за използване на технологията "хидравличен разрив или хидрофракинг" при конвенционалния добив на нефт и газ в страната. Това съобщи при парламентарния контрол министърът на околната среда и водите Нона Караджова, предаде БТА.

Тя увери депутатите, че откакто тя е министър, подобен проект не е входиран, не е разглеждан и не е бил предмет на екологични оценки.

В случай, че подобен проект бъде представен и одобрен в съответствие с екологичното законодателство, тогава ведомството ще организира и подробна програма за мониторинг на неговото изпълнение, поясни още екоминистърът.

Караджова увери народните представители, че те ще получават редовна информация от това наблюдение.

В отговор на друго депутатско питане, свързано със слуховете за евентуални прочувания за шистов газ на румънска територия в близост до българската граница, министър Караджова обясни, че отговорът от румънските компетентни органи е бил отрицателен.

С писмо до българското министерство румънските служби са информирали, че на територията й не се провеждат процедури за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за проекти за шистов газ. Румъния споделя позицията, че проучването и експлоатацията на шистов газ е възможно да окажат отрицателно въздействие върху околната среда, поясни още екоминистърът.

Северната ни съседка има задължения да информира България за всякакъв вид дейности, свързани с добива и проучването на шистов газ, каквито за изискванията и на европейското законодателство. Караджова пое ангажимент при първите подобни данни да информира обществото и парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още