IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усвоени са над 50% от средствата по програма "Развитие на човешките ресурси“

Общо 130 милиона лева субсидии за заплати очакват работодателите, които наемат безработни младежи от бюрата по труда

16:32 | 10.05.12 г.
<p>
	<em>Премиерът борисов, икономическия министър Делян Добрев и социалният Тотю Младенов дадоха начало на стажантска програма &nbsp;Снимка: БТА</em></p>

Премиерът борисов, икономическия министър Делян Добрев и социалният Тотю Младенов дадоха начало на стажантска програма  Снимка: БТА

За последните четири години (2009-2012 г.) усвоените пари по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" са 150 млн. лв., като предстои да се усвоят още 130 млн. лв., съобщават от социалното министерство.

Това заяви премиерът Борисов при откриването на стажантска програма в "Баумакс" за младежи до 29 години. Той припомни, че от 2007 до 2009 г. по програмата са усвоени 4 млн. лв.

Програмата се финансира по схема "Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж" на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Борисов призова и младите хора, и работодателите да се възползват от схемите за заетост по програмата. "Използвам случая да ме чуят всички, които са до 29 години и са безработни - да отиват в Бюрата по труда, защото това е рядък шанс. И работодателите да се възползват", каза Борисов.

„Огромни пари стоят, който не ги използва, после да не се сърди“, допълни премиерът.

Общо 130 милиона лева за субсидии на заплати очакват работодателите, които наемат безработни от бюрата по труда. По схемата наетите младежи ще получават между 400 и 800 лева за период от 6 месеца, като им се плащат и осигуровките. Субсидията е в размер на минималния осигурителен доход и минималните осигурителни прагове за съответната длъжност за годината.

По схемата за осигуряване на младежки стаж всяка седмица да се назначават по около 200 души, призова министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. За нея са осигурени 35 милиона лева и се дава възможност 8550 младежи да преминат стаж за 6 месеца.

Над две хиляди са младите хора без професионален опит, които са започнали първата си работа по програмата, уточни министър Младенов. По негова оценка схемата е успешна понеже около 50% от младежите остават на работа при същия работодател след приключване на стажа. До момента по схемата са изплатени над 2,4 млн. лв. Тя ще се изпълнява до края на 2013 г.

За последната година и половина по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) е осигурена работа на над 28 хиляди души. По данни на социалното министерство 220 хиляди души вече са се възползвали от възможностите за обучение и повишаване на квалификацията си по оперативната програма.

Министър Младенов отново припомни националната инициатива „Работа на младите хора в България”, която подпомага младите хора до 29 години чрез вече съществуващи или нови програми. По нея ще се осигури „нов старт” за най-малко 25% от безработните младежи.

Общо 877 работодатели в страната са назначили стажанти по схемата. Сред тях са Пристанище Бургас, АЕЦ Козлодуй, Чех Пласт, „Асарел Медет” АД, „Бултекс 2000“ ООД и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още