IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо хиляда фирми очакват финансиране за енергийно ефективни проекти

От средата на май шест банки ще кредитират бизнеса по съвместна програма на министерството на икономиката и ЕБВР с бюджет до 300 млн. евро

13:21 | 25.04.12 г.
<p>
	<em>Замяната на стари ескавационни мощности с модерно енергийно спестяващо оборудване също ще бъде подпомагано по тази програма </em>&nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА&nbsp;</p>

Замяната на стари ескавационни мощности с модерно енергийно спестяващо оборудване също ще бъде подпомагано по тази програма      Снимка: БТА 

Фирмите ще бъдат подпомагани примерно за извършване на необходимата подмяна на старите котли на въглища с модерни газови инсталации, за подмяна на неефективните вентилационни системи с енергийно по-ефективни, за инсталации с комбинирано производство на топлина и енергия и др.

Облекчени процедури за оценка

За да облекчат процедурите по приема и одобрението на проектите, министерството на икономиката ще избере две компании, наричани асистенти по програмата, които ще оценяват допустимите инвестиции по проекта и ще отпускат субсидиите.

„Тъй като изборът на първия асистент за оценка на проектите още не е приключил, на първо време тази дейност ще се извършва от Агенцията за енергийна ефективност“, поясни зам.- министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова.

Администрацията прилага и редица подобрения, които да намалят времетраенето на оценката и да облекчат процедурите при кандидатстването.

Ако досега при кандидатстването по програма "Конкурентоспособност" бизнесът е трябвало да представя изискуемите три оферти от доставчиците на оборудването едва след административната проверка на целия проект, то при кандидатстването по тази програма фирмите биха могли още в началото да разберат от асистента дали техните оферти отговарят на нормативните изисквания.

Предварителният енергиен одит, който ще се прави на предприятията, също ще се покрива с одобрените субсиди, като за целта максимално ще се дават до 20 хил. лв., поясниха още експерти. Самият списък с одобрените енергийни одитори може да се намери на интернет страницата на програма „Конкурентоспособност“, обясниха от министерството на икономиката.

Целта на програмата е с изпълнението на проектите да се постигнат значителни годишни икономии за бизнеса, които в зависимост от вида на проектите възвращаемостта на инвестициите могат да се движат от една до 5 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още