IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът призова бизнеса да пести енергия за производството

Малкият бизнес ще разчита на близо 600 млн. лв. от ЕБВР и програма „Конкурентоспособност“ за енергийно ефективни проекти

10:50 | 25.04.12 г. 1
Премиерът призова бизнеса да пести енергия за производството

Близо 600 млн. лв. от програма „Конкурентоспособност“ и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) могат да ползват малките и средни предпирятия по схемата за съвместно финансиране, обявена официално днес от правителството.

Това е първият съвместен проект на ЕБВР, който ще се финансира със средства от структурните европейски фондове в България. Това обяви представителят на европейската банка Жан-Марк Петер Шмит при днешното подписване на договорите по изпълнението на програмата за енергийна ефективност и зелена икономика, подпомогната по ОП „Конкурентоспособност“.

Бюджетът на тази схема включва 150 милиона евро по „Конкурентоспособност“ плюс до 150 милиона евро нисколихвено кредитиране от банката.

Преди подписването на договорите премиерът Борисов подчерта изключителната важност за въвеждане на енергийно ефективни системи, които да понижат разхищението на електрическа енергия в производството.

„Българските предприятия изразходват пет пъти и половина повече електроенергия за производството си от европейските, което прави бизнеса изключително неконкурентен. Ако ние успеем с помощта на еврофондовете да инвестираме в спестяващи технологии, то това би допринесло за намаляване и на енергийното потребление в страната“, каза Борисов.

Премиерът припомни, че целта на кабинета е не да дава още 22-23 милиарда евро за изграждане на нови атомни мощности, а да намали потреблението на ток в страната с поне 1000 мегавата годишно.

Като подчерта, че най-евтина е спестената енергия, премиерът посочи, че с използването на парите по „Конкурентоспособност“ и допълнителния ресурс от оперативна програма „Регионално развитие“ за санирането на жилищата, Борисов призова бизнеса да засили своята активност в посока инвестиции за въвеждане на енергийно спестяващи технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Премиеро ни освен да харчи спестените пари за нищо друго не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още