IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: България може да получи 17 млрд. лв. от ЕС в периода 2014-2020 г.

С националното съфинансиране сумата би достигнала 20 млрд. лв., като 30% от нея ще се насочат към инфраструктурни проекти, заяви министърът за евросредствата

19:42 | 27.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Т. Дончев: България може да получи 17 млрд. лв. от ЕС в периода 2014-2020 г.

България вероятно ще получи 17 млрд. лева безвъзмездна помощ от Европейския съюз (ЕС) през новия програмен период (2014-2020 г.) 

Това прогнозира министърът по управлението на евросредствата Томислав Дончев на дискусия за следващата финансова рамка на Евросъюза, цитиран от БНР.

Със съфинансирането от националния бюджет по програми ще се усвояват общо 20 млрд. лева, допълни министър Дончев.

От тази сума около 30%, или 6 млрд. лева, ще бъдат предназначени за инфраструктурни проекти – пътища, железници и за водния сектор, което е близо два пъти повече в сравнение със сегашния програмен период.

Европейските държави обаче все още преговарят по бюджетната рамка и сумата, която се изчислява като процент от брутния вътрешен продукт (БВП) на всяка държава, подлежи на преговори, поясни Томислав Дончев.

Той допълни, че България ще има и повече пари за инвестиции в наука и образование чрез Европейския социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още