IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България е договорила над 70% от евросубсидиите по оперативните програми

Вече са изплатени 31% от средствата за селските райони, докато при останалите програми е усвоен 20% от бюджета до 2014 г.

15:24 | 23.03.12 г.
България е договорила над 70% от евросубсидиите по оперативните програми

Към средата на март България е договорила малко над 70% от средствата по оперативните програми на Европейския съюз. Това се посочва в актуалната справка за изпълнението на оперативните програми LOTHAR, съобщиха от пресцентъра на министъра на управлението на средствата от еврофондовете.

Системата беше въведена за подготовка на финансови прогнози по усвояването на средствата по оперативните програми и за наблюдение на тяхното изпълнение. Анализите се правят въз основа на броя на сключените договори, извършените плащания и сертифицираните плащания към Европейската комисия. 

Като темпове на изплащане на средствата по вече приключили договори няма особено оживление. По данни за предишния месец разплатените субсидии за оперативните програми без тази за селските райони са били 20%.

Програмата за селските райони обаче отчита добро усвояване. Докато договорените средства надхвърлят 52% от общия бюджет, което в абсолютна сума те надхвърлят 1,4 млрд. евро.

Разплатените средства за земеделие и селски райони надхвърлят 31% от общия бюджет, като в числово изражение агросекторът е получил над 850 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още