IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават 27 млн. лв. за борба с безработицата при младите до края на 2012 г.

Средствата са от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“

16:50 | 09.03.12 г.
Дават 27 млн. лв. за борба с безработицата при младите до края на 2012 г.

Над 27 милиона лева от програмата за човешките ресурси ще бъдат разпределени за ограничаване на младежката безработица до края на тази година, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младеонв, цитиран от БТА.

Той информира, че през настоящата година социалното ведомство започва Национална инициатива "Работа за младите хора в България" с продължителност до 2013 г., която трябва да бъде приета от Министерския съвет следващата седмица. 

Инициативата предвижда в срок до четири месеца след завършване на образованието си младежите да бъдат устроени на работа. Основната цел е бъде осигурена първа работа на младите хора, които нямат никакъв трудов стаж и професионален опит.

Министърът посочи, че от бюджета на социалното министерство за обучение и осигуряване на заетост за младежи са предвидени малко над 9,6 млн. лв. за над четири хиляди души.

По данни на Агенцията по заетостта нивото на младежката безработица у нас е 20 на сто, като в рамките на една година агенцията отчита увеличение на безработните младежи с 11,4%.

Според статистиката на Евростат младите безработни в България са 28,9 процента, което е с малко повече от 6 на сто по-високо от средното за Европейския съюз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още