IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общината получи одобрение на проекта за ВиК-мрежата на квартал „Суходол“

Екоминистерството и общината подписаха договор за финансиране по програма „Околна среда“

14:05 | 02.03.12 г.
Общината получи одобрение на проекта за ВиК-мрежата на квартал „Суходол“

Проектът за доизграждане на канализационната мрежа и за прокарване на водопровода в столичния квартал „Суходол“ получи необходимото одобрение, след като днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на София Йорданка Фандъкова подписаха договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма "Околна среда", предаде БТА.

Преди три години общината обеща на жителите на квартала да ускори изграждането на подземната инфрастрктура в „Суходол“ като компенсация за това, че заради кризата с боклука на София и отлагането на завода за изгаряне на отпадъците се наложи една от запечатаните клетки от депото за твърди отпадъци в Суходол да бъде отворена. 

Проектът за ВиК-мрежата на „Суходол“ надхвърля 5,5 млн. лв., като малко над 4 млн. лв. е стойността на субсидията. Изпълнението му включва строителство на пет главни канализационни колектора, подмяна на около километър водопроводна мрежа и изграждане на близо два километра канализационна мрежа, съобщи кметът Фандъкова.

С реализацията на проекта ще бъде завършена цялата канализационна структура на квартала. Сега три четвърти от къщите са без централна канализация.

Столичната община до момента е изпълнила или е в процес на изпълнение на договори във ВиК сектора и отпадъчните води за около 145 млн. лева, посочи екоминистърът. На общината не са налагани и финансови корекции, което означава, че изпълнява стриктно изискванията при възлагане на обществените поръчки.

Кметът на София отбеляза, че тази година чрез различните оперативни програми и инвестиционната дейност на "Софийска вода" ще бъдат изградени 22 км канализация и 25 км водопроводи в  София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още