IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите ще гонят максимално договаряне на евросредствата до края на 2012 г.

Опозицията настояват за анализ на ефективността от използваните субсидии по оперативните програми

18:17 | 08.02.12 г.
Управляващите ще гонят максимално договаряне на евросредствата до края на 2012 г.

Ако до края на 2011 г. по седемте оперативни програми страната ни е договорила 65,5% от общия бюджет, предвиден да се усвои през първия програмен период, то препоръките ни към администрацията са до края на тази година да се постигне максимално договаряне на проектите, за да има технологично време за тяхното изпълнение.

Това посочи председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси в парламента Моника Панайотова при изслушването на доклад за усвояването на средствата от еврофондовете през 2011 г., приет на днешното заседание на комисията.

Другите препоръки към администрацията са свързани с ускоряване на системите за електронен прием на документите, а също и с въвеждане на мерки за по-ефективно оползотворяване на евроресурса. Известно е, че към края на 2011 г. страната ни е оползотворила 19% от общия бюджет, надхвърлящ 6,6 млрд. евро.

Депутатите от опозицията изразиха съмнение, че през тази година страната ще успее да разплати заложените в бюджета 3,8 млрд. лв., след като е изостанала от прогнозното усвояване за 2011 г. Вместо планираните 2,3 млрд. лв. реално са платени с един милиард лева по-малко, посочи депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски.

Михалевски препоръча да се направи бърз анализ за проблемните моменти, които пречат за нормалното използване на средствата, и въз основа на този анализ да се работи за ефективното използване на евросредствата.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни, че подобен анализ се подготвя, като се работи и по следващия програмен период, насочен към развитие на отделните региони.

Зам.- министърът на финансите Боряна Пенчева от своя страна обясни, че заложените средства за тази година са реални, защото освен разплащанията по приключили проекти включват и авансовите средства, които бяха увеличени през миналата година.

На въпроса на депутатите какъв ресурс от европрограмите би могъл да се насочи за покриване на щетите от наводнението в хасковското село Бисер, министърът по еврофондовете Томислав Дончев обясни, че подобни средства могат да се използват по програмата за селските райони и по оперативна програма „Околна среда“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още