IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 20 преработвателни предприятия получават евросубсидии за модернизация

Фонд „Земеделие“ одобри всички общински проекти, депозирани през миналата година

16:54 | 01.02.12 г.
Над 20 преработвателни предприятия получават евросубсидии за модернизация

Фонд „Земеделие“ одобри нови 22 проекта за преработвателни предприятия, които ще инвестират в модернизация и оборудване, съобщиха от ведомството.

Субсидиите по инвестиционните предложения надхвърлят 20 млн. лв., като за всеки проект стойността на безвъзмездната помощ достига 60% срещу 40% съфинансиране. Само преди десет дни бяха одобрени още толкова проекта за инвестииции в хранителната индустрия.

Най-активни в изработването на проектите отново са млекопрерабтвателните компании, като само днес са одобрени седем проекта за покупка на модерно оборудване, необходимо за повишаване на тяхната конкурентност.

За последните пет години млечният и месопреработвателният бранш инвестираха значителни средства в модернизация, в резултат на което капацитетът на компаниите вече значително превишава търсенето на тези продукти на вътрешния пазар, припомниха експерти.

Напоследък по мярката за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти се подават и проекти, свързани с въвеждане на нови технологии. Пример за това са четирите дървопреработвателни компании, чиито проекти са свързани с монтаж на машини за производство на пелети и раздробяване на дървен материал, чието търсене се активизира с потреблението на алтернативни енергийни източници от населението.

Само преди три дни фонд „Земеделие“ отчете успешно приключване и на всички общински проекти, депозирани през миналата година. Експертите обявиха, че са одобрени договорите на над 140 общини, като общата инвестиционна стойност на инвестициите надхвърля 280 млн. лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още