IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общински болници получиха 88 млн. лв. за ремонт и нова апаратура

Средствата са по оперативна програма "Регионално развитие", която предвижда общ ресурс от 380 млн. лв. за реконструкция и оборудване

14:52 | 31.01.12 г.
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Осемнадесет общински лечебни заведения ще бъдат обновени по оперативна програма "Регионално развитие" за 88,4 млн. лв. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова връчи днес в Благоевград чековете на кметове и представители на общините, които ще се възползват от евросредствата.

Парите се осигуряват по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за реконструкция/обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в градските агломерации".

По тази схема са одобрени общо 18 проектни предложения, съобщи министър Павлова. Девет от тях са за онкологични центрове и специализирани болници за онкологични заболявания, а други девет – за големи общински болници.

С европейските средства ще бъдат обновени болници и лечебни заведения в Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Шумен, Бургас, Враца, Русе, София, Свищов, Лом, Карлово, Балчик, Велинград, Гоце Делчев, Казанлък, Самоков и Сандански. 

Онкологичните центрове ще изразходват парите за ново специализирано медицинско оборудване и за ремонт на сградите. Големите болници ще имат възможност да закупят и специализирана апаратура за предоставяне на по-качествена медицинска услуга, отбеляза Лиляна Павлова.

По оперативна програма "Регионално развитие" има предвиден ресурс над 380 млн. лева общо за финансиране на дейности, свързани със закупуване на специализирано медицинско оборудване и за съпътстващ ремонт на всички лечебни заведения, в които това оборудване ще бъде инсталирано.

В края на декември миналата година Министерският съвет одобри промени в Концепцията за преструктуриране на системата на болничната помощ, с които даде право на нови лечебни заведения да усвояват средства по европейската програма "Регионално развитие".

За европейски средства вече могат да кандидатстват и болниците в Стара Загора, Варна, лечебните заведения в общините Златоград, Луковит, Исперих, Павликени, Кубрат, Ихтиман и Своге.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още