IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли общините скоростно да договорят 1,6 млрд. лв. за сметища и ВиК

За пет години по програма „Околна среда“ са платени 10% от общия бюджет от 3,5 млрд. лв., планиран да се усвои до 2014 г.

12:33 | 04.01.12 г.
<p>
	През следващия програмен период България очаква още евросубсиди за инвестиции във водната инфраструктура</p>
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

През следващия програмен период България очаква още евросубсиди за инвестиции във водната инфраструктура

Снимка: БТА

Министърът по еврофондовете Томислав Дончев също прогнозира, че следващата година ще бъде годината на оперативна програма „Околна среда“, през която е възможно държавата да договори всичките подготвени от кандидатите проекти.

Резултатите от работата на администрацията през последните месеци обнадеждава и получателите на субсидии. През последния месец в ековедомството се проведоха няколко срещи с общините, чията цел беше да се изчистят административните проблеми по разработката на техните проекти.

С общините са подписани споразумения, в рамките на които те ще разработват прединвестиционни проучвания и идейни проекти, така че да бъде изяснен точният обхват на инвестиционното им намерение, поясниха за Investor.bg. от екоминистерството.

Тези документи ще подлежат на одобрение и от договарящия орган преди по-нататъшно изпълнение на същинските инвестиционни мерки. Целта е общините да успеят да приключат строителството на съоръженията в законно определения срок, който обикновено продължава поне две години.

Краят на 2011 г. се оказа успешен за доста общини, като само през декември в министерството бяха внесени за разглеждане немалко инвестиционни предложения. Сред тях проектите на такива големи общини като Пловдив, Варна (за курорта Златни пясъци), Балчик (за Албена), Асеновград, Гоце Делчев и др.

Дори проблемният воден цикъл на община Сливен, чието еврофинансиране беше спряно от ЕС по искане на българската страна, има възможност да бъде приключен, обясниха експерти от екоминистерството. Обсъждат се варианти финансирането да се извърши със средства от бюджета.

Немалко средства се очаква да бъдат усвоени от нови общини, след като администрацията реши да пренасочи 2,4 млн. лв. неизползван ресурс за разширяване или модернизация на нови сметища. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още