IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До средата на 2012 г. ще бъде договорен целият ресурс по ОП „Околна среда“

Пречиствателните станции по Черноморието ще получат най-високия статут за очистване на водите

16:14 | 21.12.11 г.
До средата на 2012 г. ще бъде договорен целият ресурс по ОП „Околна среда“

До момента по оперативна програма „Околна среда“ са договорени 1,8 милиарда лева, което е половината от общия бюджет на програмата до края на 2013 г., съобщи екоминистърът Нона Караджова при отчета на ведомството за тази година.

„Предвиждаме до средата на следващата година да договорим целия бюджет по програмата“, уточни тя.

Министърът припомни, че само за последните две години са извършени реално плащания по програмите ИСПА и „Околна среда“ за над 1,2 милиарда лева, което е две трети от средствата по двете програми.

Днес в присъствието на премиера Бойко Борисов бяха подписани три проекта във водния сектор за „Златни пясъци“, Тервел и Балчик на обща стойност 100 милиона лева.

Заедно с проектите за изграждане на пречиствателните станции на Несебър, Созопол и Равда, които се очаква да бъдат внесени за одобрение през февруари 2012 г., екоминистърът изрази надежди след изграждането на обектите водите по Черноморието да получат най-високата категория по чистота.

Караджова припомни, че в момента водите по Черноморието попадат в средната категория за чистота, но след приключването на пречиствателните съоръжения в черноморските курорти, те ще попаднат в категорията А1 (препоръчителна за ползване).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още