IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Енергийната ефективност става приоритет за екоминистерството

Стотици милиони евро се планират да бъдат използвани от еврофондовете след 2014 г., съобщи министърът на околната среда Нона Караджова

13:52 | 28.11.11 г. 2
Енергийната ефективност става приоритет за екоминистерството

На този етап общинските администрации на 29-те български градове са подготвили своите планове с мерки за преодоляване на замърсяването и са ги внесли в Европейската комисия, но пет от тези проекта са върнати за доработка, тъй като не са успели да идентифицират източниците на замърсяване, поясни още Манева.

Сред тези градове са Хасково, Димитровград, Кърджали, Горна Оряховица и Перник.

За да преодолеят изоставането, екоминистерството работи активно с местната администрация за въвеждане на реални мерки, които да подпомогнат властите по места, поясни министър Караджова.

Сред приоритетите на държавната и общинска администрация са преминаването към алтернативни източници на отопление, създаване на стандарти за твърдите горива, които да пресекат използването на замърсянащи околната среда въглища и др.

Основен приоритет през следващите години е да насърчаваме инвестициите в използването на газ и други незъмрсяващи природата горива, както и повишаването на енергийната ефективност, поясни и министър Караджова.

В тази връзка министерствата на околната среда и на строителството са започнали  съвместна работа по прилагането на проекти за намаляване на вредните емисии от отоплението в градовете. Целта е държавни и общински училища, читалища и други административни сгради да се активизират за реализацията на подобни проекти.

Освен националната програма за енергийна ефективност на строителното министерство, която се очаква да се прилага от есента на следващата година, двете ведомства ще подготвят нова нормативна уредба и ще търсят възможности за разширено подпомагане на подобни проекти от европейските фондове през следващия програмен период от 2014 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Ловя бас, че ще използват и това за да *** нови още по-високи цени на тока.. Реално смятат да краднат кинтите от ЕС, а населението да си плати над-пазарни цени "ефективността" и да му *** нови заеми и задължения по нормативен път, за да му прилапат и жилищния фонд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Да бе, да :)) Освен ако не са измислили нов начин за измама и кражба..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още