IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобрените договори, които чакат еврофинансиране, достигат 9 млрд. лв.

Министърът по европейските фондове Томислав Дончев очаква с 1,1 млрд. лв. разплатени средства над заложеното за 2011 г.

14:07 | 17.11.11 г. 1
<p>
	&nbsp;</p>
<p style="margin-bottom: 0cm">
	<font size="4">Според Томислав Дончев е реална заложената в бюджета възможност за 4,5 млрд. лв. разходи по европейските програми догодина Снимка: БТА</font></p>

 

Според Томислав Дончев е реална заложената в бюджета възможност за 4,5 млрд. лв. разходи по европейските програми догодина Снимка: БТА

Одобрените проекти по оперативните програми и програмата за селските райони през тази година достигат 9 млрд. лв., което ни позволява да приемем като реална заложената в бюджета за следващата година прогноза за 4,5 млрд. лв. разходи, свързани с европейските програми.

Това съобщи министърът по европейските фондове Томислав Дончев след дискусия за гражданското наблюдение на системата за предоставяне на публичната информация за управлението на средствата от европейските фондове (ИСУН).

Дончев поясни, че заложеният ресурс за следващата година съставлява 15% от бюджетните разходи и 5% от БВП на страната.

На въпроса за изпълнението на оперативните програми през тази година Дончев не отрече, че е възможно да бъдат изгубени част от средствата по програма "Околна среда" за изпълнение на водния цикъл в Сливен, които бяха спрени през лятото на тази година по искане на България. 

По отношение на сравнително големия неусвоен ресурс на програмата за селските райони Дончев обясни, че е информиран за идеята на земеделското министерство с тези пари да бъде създаден гаранционен земеделски фонд. Той обаче не се ангажира с възможните срокове за неговото изпълнение.

По повод преизпълнението на програмите Дончев обясни, че очаква разплатените средства до края на годината да бъдат с 1,1 млрд. повече от заложените в бюджета.

Във връзка с възможностите за разширяване на публичната информация в системата ИСУН, предложена от неправителствените организации по време на днешната дискусия, Дончев припомни, че системата е създадена като регистър за ползване от Европейската комисия и управляващите органи на отделните оперативни програми.

Въпреки това България е единствената страна в ЕС, която изработи модул за публичен достъп, с което гарантира публичност за начина, по който страната усвоява еврофондовете.

Като припомни възможостите на ИСУН, която позволява на администрацията в реално време да контролира усвояването на евросредствата, Томислав Дончев обясни, че в момента се обсъжда важното решение дали тази система да се използва след надграждане и през следващия програмен период до 2020 г. или ще се наложи създаването на нова информационна система.

Амбициите на министъра, като координиращ средствата от ЕС, са подобна система на ИСУН да бъде създадена и за наблюдение на разходните бюджетни средства от публичната и общинска администрация. „Защо да не използваме същите стандарти и правила при управлението на публичните разходи, което ще бъде перфектна форма и на контрол“, коментира още министърът по еврофондовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
taci
преди 12 години
Не знам защо чак сега се мисли, че разходването на публични средства от бюджета трябва да е на същия принцип като средствата от Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още