IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен интерес от Източна Европа към опита на България в рисковото финансиране

Прилагането на инициативата JEREMIE се сочи за пример за управление на еврофондовете

16:33 | 28.10.11 г.
<p>
	Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов. Снимка: БТА

Представители на Полша, Чехия, Словакия, Румъния, Германия, Сърбия, Хърватия, Латвия и Унгария са заинтригувани от прилагането на европейската инициатива JEREMIE в България, благодарение на която се преразпределят средствата от европейските фондове към фондове за рисково финансиране на малки и средни предприятия.

Това съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по повод българското представяне на годишната конференция, посветена на изпълнението на оперативните програми за „Конкурентоспособност на икономиките" в отделните държави-членки на ЕС.

Традиционната годишна среща се провежда в унгарската столица Будапеща и е организирана от Унгарския център за икономическо развитие и Европейската комисия и се провежда под патронажа на Полското председателство на ЕС.

В рамките на JEREMIE в България са структурирани четири типа фондове за рисков капитал, плюс гаранционен фонд, които покриват нуждата от финансиране на малки и средни предприятия през целия цикъл на тяхното развитие, обяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов.

„Чрез използването на револвиращи инструменти постигаме едновременно два важни ефекта – покриваме нуждите на бизнеса от необходимото му в момента финансиране и осигуряваме многократно по-голям ресурс за компаниите от средствата по оперативната програма“, каза Евгени Ангелов.

Този опит е ценен и за останалите държави, които по време на срещата се интересуваха живо от направените промени  у нас и възможностите, които те отварят пред бизнеса. 

Тема на конференцията е и бъдещото финансиране от еврофондовете през следващия програмен период. Представяйки българската позиция, Ангелов е подчертал, че по-бедните икономики, като българската например, би трябвало да получат по-висок процент спрямо своя БВП.

„Това е необходима предпоставка, за да се преодолее неравенството в развитието на отделните региони на ЕС, каквато е и една от основните цели на оперативните програми“, подчерта зам.-министър Ангелов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още