IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2013 г. трябва да бъдат усвоени минимум 40% от еврофондовете

Регионалната политика след 2014 г. залага на интрегрираното развитие на големите градове

12:57 | 20.10.11 г.
<p>
	Министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев. Снимка: БТА

„След фалстарта през първите години от присъединяването на страната към Европейския съюз мога да кажа, че вече се движим с добро темпо на усвояване на средствата от европейските фондове. И ако досега са ни разплатени 16 на сто от ресурса за първия седемгодишен период, то до края на следващата година очаквам да постигнем не по-малко от 35-40% на плащанията по приключени проекти“.

Това съобщи пред бизнеса министърът по еврофондовете Томислав Дончев, който заедно с регионалния министър Лиляна Павлова участва в конференция, представяща опита на Испания - безспорен лидер в Европейския съюз по усвояването на фондовете.

Последните данни за одобрението и разплащането по 7-те оперативни програми плюс програмата за развитие на селските райони сочат, че българските ведомства вече са договорили 57% от общия ресурс, като по план се очаква до края на годината да бъдат разплатени 20 на сто от средствата, или близо 3 млрд. лв., обясни още Дончев.

Дончев припомни, че целта на европодпомагането е не толкова да се отчитат самоцелно финансовите показатели за изразходваните средства, колкото тези средства да се насочат в правилната посока, така че да се получи доближаване на икономиките на отделните държави-членки.

В тази връзка министър Дончев обясни колко ценен за България е опитът на Испания, която през последните десет години е първенец в усвояването на евросредствата. Бившият испански евродепутат и сегашен съветник по европейските въпроси на президента на Испанската народна партия Херардо Галеоте припомни, че Испания е усвоила изцяло договорения й ресурс, като голяма част от усвоените средства са били предоставени по линия на Кохезионния фонд.

В резултат на ефективното използване на тези средства Испания е добавяла всяка година по 1 процент към брутния си вътрешен продукт, което я е доближавало по стандарт до останалите държави от общността, поясни Галеоте.

Участниците в конференцията се обединиха около становището, че следващият програмен период от 2014 г. до 2020 г. ще постави държавите от Европейския съюз пред сериозно предизвикателство заради намаления бюджет за това подпомагане и планирания таван на субсидиите, който да не надвишава 3% от БВП на съответната държава.

„Българската страна се подготвя много сериозно за бъдещата политика, като само в областта на регионалното развитие планираме да се разработят интеграционни планове за развитието на големите градове“, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Успоредно с подобряването на икономическата и социалната среда в тези градове администрацията работи по разработването на планове за изграждане на подземната инфраструкура, която през първия програмен период не беше обхваната при подпомагането, обясни Павлова. За да могат градовете да изработят бъдещите си урбанистични планове за периода 2014-2020 г., държавата е отпуснала средства на големите общини, поясни още министърът на регионалното развитние.

Павлова припомни и насърчителните мерки, които ведомството е предприело от следващата година към частния бизнес за инвестиции в градската част. По европейската програма „Джесика“ бизнесът ще получи нисколихвени кредити за изграждане на търговски центрове и зони за забавления, аквапаркове и други, които генерират доход в големите градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още