IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Консултантските услуги за фермери най-после тръгват през ноември

От три години земеделските производители очакват безплатно обучение за еврофондовете, финансирано от програмата за селските райони

12:15 | 19.10.11 г.
<p style="text-align: center;">
	Голяма част от дребните земеделски производители се нуждаят от&nbsp;консултации по управлението на стопанствата си&nbsp;</p>
<p style="text-align: center;">
	Снимка: БТА</p>

Голяма част от дребните земеделски производители се нуждаят от консултации по управлението на стопанствата си 

Снимка: БТА

От следващия месец се открива нова мярка по Програмата за развитие на селските райони, насочена към земеделските производители и ползватели на гори, които ще бъдат консултирани безплатно по различни теми от областта на агробизнеса, лесовъдството, прилагането на европейските практики и стандарти и др., съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието.

Мярката е насочена за използване на консултантски услуги от фермери и ползватели на гори, които не са запознати с редица нови моменти в еврозаконодателството. Земеделските производители очакваха безплатните обучения да тръгнат още преди три години, когато принципите за прилагане на селскостопанската политика на общността не бяха достъпни до голяма част от тях.

Едва след като администрацията успя да адаптира законодателството към европейското, а от миналага година промени и немалка част от наредбите, така че да облекчи процедурите при кандидатстването за евросубсидии, стана възможно да се разкрие и новата мярка, поясниха представители от консултантския бранш.

Как ще се прилагат консултантските програми

Под консултантски услуги по мярката се разбира комплект от консултации, които обхващат оценка, предоставяне на информация и съвети, осигурявани от консултантска организация, вписана в регистъра на консултантите по мярка 114, който се води от Министерството на земеделието.

В рамките на две календарни години един земеделски стопанин или собственик на гори може да получи безвъзмездна финансова помощ за максимум един комплект консултации.

В този комплект за фермерите се включват задължителни и допълнителни консултантски услуги. За собствениците на гори задължителният пакет включва съвети по горското законодателство, планиране на лесовъдски дейности, запознаване със съвременни практики за стопанисване на горите, вещно право, екосистемни ползи от горите, превенция и защита на горите от пожари, насекоми и болести.

Задължителните консултантски услуги за фермерите пък са разпределени в две групи. В група А се прилагат оценка на стопанството и установяване на подобрения във връзка с кръстосаното съответствие и стандартите за безопасност на труда, основани на законодателството на Европейския съюз. Предвидено е да има най-малко едно посещение на стопанството, свързано с изготвянето на оценка за изпълнение на посочените изисквания.

Допълнителните консултантски услуги за фермерите в група Б пък включва различни обяснения по управлението на стопанството, специфични консултации в областта на растениевъдството или животновъдството, а също и подобни разяснения за прилагането на мярката „Агроекологични плащания” от програмата за селските райони.

Безплатното финансиране на допълнителните консултантски услуги е допустима само при условие, че се получава в комплект със задължителните консултантски услуги по група А, поясниха от агроминистерството.

Размер на допустимите разходи

Финансовата помощ е в размер на 80% от доказаните от фермерите (с фактури и платежни документи) общи допустими разходи, но не повече от 1500 евро за пълен комплект консултации.
За комплекта консултации в областта на горите максималната стойност на допустимите разходи е 240 евро. Допустимите разходи за консултации на останалите фермери са съответно:

- за комплект консултации (група А) – максимум 240 евро

- за комплект консултации (група Б) по различните направления:
- за управление на стопанството - максимум 300 евро;
- за специфични кносултации по растениевъдство или животновъдство – максимум 690 евро;
- за агроекологичните плащания – максимум 270 евро.

Получатели на консултантски услуги по тази мярка са фермери и собственици на гори, физически или юридически лица, които са регистрирани в Идентификационната система за администрация и контрол (ИСАК) или са регистрирани като земеделски производители по реда на Наредба №3 от 1999 г.

За получаване на консултантски услуги в областта на горите са допустими физически, юридически лица и техните сдружения и общини, които са собственици на гори.

Кандидатите за финансова помощ подават заявление за подпомагане в областните дирекции на разплащателната агенция по постоянен адрес или по адрес на седалището на юридическото лице. В заявлението се посочва за кои дейности от комплекта консултации се кандидатства за подпомагане.

След като бъдат включени в регистъра на одобрените бенефициенти по тази мярка, фермерите или собствениците на гори си избират регистриран консултант и сключват договор с него за получаване на комплект консултации.

Консултантите

Консултантите ще се избират след провеждане на процедура от Министерство на земеделието и храните на базата на посочените в наредбата подробни изисквания и условия.

Институциите и организациите, които могат да осигуряват консултантските услуги в областта на земеделието, трябва да имат квалифициран персонал, като поне един експерт трябва да е преминал специално обучение за кръстосаното съответствие. За да бъдат включени в списъка на консултантите по мярката, организациите трябва да имат опит в консултантските услуги в областта на земеделието и да са технически подсигурени.

Институциите и организациите, които могат да осигуряват консултантските услуги в областта на горите трябва да имат квалифициран персонал и опит в консултантските услуги в областта на горите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още