IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набират се кандидати за складиране на интервенционно зърно

Документите на кандидатите се приемат от днес до 17 ноември във фонд "Земеделие"

16:40 | 17.10.11 г.
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Публичните складове и зърнохранилища, които ще кандидатстват за съхранение на интервенционни продукти, могат да подават документите си в Държавен фонд „Земеделие“ от днес до 17 ноември, съобщиха от ведомството.

Интервенционните механизми се прилагат при съхранение на обикновена и твърда пшеница, ечемик, царевица или сорго, които се изкупуват на фиксирани цени, определени от Европейската комисия в началото на годината.

Целта на интервенцията е при свръхпредлагане или дефицити на селскостопанска продукция държавите от Общността да разполагат със запаси, които в определени периоди да се пускат на пазара срещу евентуално рязко поскъпване или поевтиняване на продукцията.

Миналата година зърното беше изкупувано за малко над 200 лв. за тон, което не предизвика интереса на производителите.

Данните на фонда показват, че за миналата година складовете в страната са изкупили едва  42 хиляди тона ечемик и малко над 3 хил.т обикновена пшеница, които са били съхранявани в 11 склада.

По сключените договори са изплатени близо 1,6 млн. лв. без ДДС, съобщиха от фонда.

Средствата за съхранение покриват наемането на складовите помещения, разходите по застраховане на зърното, мерките за борба с вредителите, годишна инвентаризация и проветряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още