IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Млечният сектор очаква съживяване през 2014 г.

Трета година животновъдите отчитат непрекъснат спад в производството на сурово мляко

13:30 | 17.10.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Окрупняването на фермите върви бавно

Твърде закъснелите административни мерки все пак проработиха и къде с държавна подкрепа, къде изцяло със собствени средства фермите от първа категория все пак успяха през последните 2-3 години да се модернизират, за да отговорят на евростандартите за качествено мляко.

Забелязаната тенденция на бавно окрупняване на стопанствата според експерти ще се запази през следващите години, като в края на 2014 г. се предвижда говедовъдните ферми в страната да намалеят с 20%, без това да се отрази на броя на отглеждатните животни, смятат експерти в агроминистерството. Според техните прогнози броят на млечните животни в страната щял да нарасне с 5% през 2014 г.

Големият нерешен проблем обаче остава липсата на подкрепа за личните стопанства и малките животновъдни ферми, чийто достъп до кредитиране остава блокиран. По неофициални данни тези ферми предоставят в момента 35% от изкупуваното мляко в страната и ако от началото на следващата година те престанат да произвеждат, дефицитът на пазара ще се почувства осезаемо, обясни Симеон Присадашки, млекопроизводител и собственик на животновъдна ферма.

Последната отсрочка, която Европейската комисия даде на България за уеднаквяване на стандартите за качество на кравето мляко според евроизискванията, изтича през декември тази година. Въпреки че предпоследната дерогация беше дадена на страната преди две години с надеждата, че правителствата ще насърчат дребните ферми в модернизацията им, това не се случи.

Не се въведоха очакваните гаранционни схеми за подкрепа на животновъдите, твърде късно бяха въведени и наредбите за директни продажби от малките стопанства, чиято цел беше да се пресекат посредниците и дребните производители да успеят да реализират продукцията си от фермата.

Суровинната криза в световен и национален мащаб видимо притиска пазара, което принуди българската администрация за пореден път да иска от ЕК отсрочка на дерогациите за фермите от втора и трета категория, които са заплашени от затваряне.

Ако тази дерогация бъде въведена, има надежди малките ферми да започнат да инвестират, ако кандидатстват за субсидиране от програмата за селските райони, в частта за подкрепа на полупазарните стопанства в процес на преструктуриране, поясняват животновъди.

Новата селскостопанска политика на ЕС след 2014 г. също обещава сериозна подкрепа за дребното фермерство, развиващо се основно в слаборазвитите земеделски региони.

Освен насърчения за малки фермери, които тепърва искат да развиват земеделие, се предвиждат и преференции за опазването на околната среда, както и за развиване на микропредприятията в селските райони. Въпросът е как националните програми ще бъдат съобразени с европейските, така че дребните стопанства в страната да бъдат запазени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още