IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се включва в европроект за борба с климатичните промени

Заедно с още 7 европейски държави ще обменяме опит при алтернативното използване на геотермалните източници за отопление

13:01 | 05.10.11 г.
България се включва в европроект за борба с климатичните промени

Осем европейски държави започват обмен на добри практики в борбата с климатичните промени. Това съобщи изпълнителният директор на Регионалната агенция за предприемачество и иновиции във Варна Димитър Радев по повод съвместен проект на програмата INTERREG IVС на Европейската комисия, в който е включена и България, предаде БТА.

Проектът е свързан с регионалното сътрудничество за адаптиране към климатичните промени и е финансиран с близо 2 милиона евро. Партньори по него са Кипър, Гърция, Испания, Естония, Франция, Италия, Словакия и България.

В рамките на проекта са избрани 8 добри практики, които ще бъдат усвоени от различните държави. За България като най-подходящ е избран проектът на словашкия град Галанта за използване на геотермалните води за отопление, посочи Радев.

Според предварителен анализ приложение в България може да намери и италианският опит за нов тип управление на лозарството с подземното капково напояване.

В рамките на проекта е разработена стратегия за адаптиране към климатичните промени, която ще бъде разделена регионално за Северна, Централна и Южна Европа.

За България като най-сериозни проблеми са посочени напояването, рискът от наводнения, ерозията на почвата и свлачищата в крайбрежните райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още