IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две пречиствателни станции край София влизат в действие

Съоръженията са на стойност 2,8 млн. евро и се намират в селата Мала църква и Пасарел

15:47 | 27.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Две пречиствателни станции край София влизат в действие

Водата, която употребяват над 20% от живеещите в Столичната община, както и селищата в община Самоков, ще се пречиства и механично. Министърът на околната среда Нона Караджова и заместник-кметът на София Мария Бояджийска откриха пречиствателната станция за питейни води край село Мала църква, община Самоков, съобщи БТА.

Днес е откриването и на пречиствателната станция в Пасарел. Двата обекта са част от проекта за водния цикъл на София, финансиран от програма ИСПА.

Проектът за двете станции надхвърля 2,8 млн. евро, от които над 2,7 млн. лв. евро са реализирани в строителството, а останалите 75 хил. евро са за строителния надзор. Изпълнител на проекта е „Консорциум Чисти води – 2009”.

Пречиствателната станция „Мала Църква” пречиства по механичен път питейни води от язовир „Бели Искър” и ще обслужва около 250 хил. жители на Столичната община. Освен пречистване на водите, постъпващи към София чрез Рилския водопровод, целта е да се осигури пречистена питейна вода за всички населени места, снабдявани от рилския водопровод, включително редица населени места и квартали южно от София (Бистрица, Железница, Панчарево, Кокаляне, Плана и др.), както и Самоков и други селища от самоковската община.

Изцяло пречистване на необходимите количества питейна вода от язовир „Искър” ще осъществява станцията в Пасарел, която ще обслужва около 1 270 постоянни жители на селото, София и прилежащите вилни зони.

Караджова припомни, че преди две години проектите от водния цикъл на София по ИСПА са били с много голямо забавяне и срокът за приключването им е бил в края на 2010 година.„Поехме риска и договорихме удължаване на срока до края на тази година и с преструктуриране ще успеем“, посочи още министърът.

Тя каза още, че очаква водата по рилския водопровод да е една от най-чистите в Европа.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още