IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От октомври общините ще кандидатстват с проекти за туристически дейности

Максималната стойност на един проект е 200 хил. евро

08:10 | 17.09.11 г.
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

В края на октомври Държавен фонд „Земеделие“ ще започне приема на общински проекти и проекти на неправителствени организации за изпълнение на туристически дейности в малките населени места с население до 10 хил. жители. Това съобщи Илиана Аврамова, експерт в Министерството на земеделието и храните, на семинар в Белоградчик.

Мярката за насърчаване на туристическите дейности е една от петте мерки на Програмата за развитие на селските райони, насочени изцяло към общините за развитие на бизнеса в по-слабо развитите територии. По тази мярка се субсидират инвестиционни предложения за изграждане на туристически пътеки, възстановяване на хижи и други туристически обекти в общините, както и за прокарване на инфраструктура към местните забележителности.

Субсидиите по тази мярка покриват изцяло стойността на проекта, като минималният праг за подпомагане е 10 хил. евро, а максималният – 200 хил. евро.

Статистика на фонд „Земеделие“ само за област Видин показва, че в момента в етап на изпълнение са 16 общински проекта, от които три са по мярката за обновяване на туристическата инфраструктура. Сред интересните проекти е този на община Белоградчик, насочен към подобряване на туристическата инфраструктура и развитието на селския туризъм в региона. Стойността на субсидията надхвърля 282 хил. лв.

Експертите от фонда припомниха, че българската страна е поискала от Ервопейската комисия разрешение за прехвърляне на 304 млн. евро от мерките по програмата, към които няма интерес, към три от мерките с изчерпан ресурс.

Предложението е тези средства да се насочват към мярката за млади фермери, мярката за модернизация на земеделските стопанства и общинската мярка за основни услуги за населението в селските общини. Последната цели развитието на бизнеса и енергийни проекти. Това е седмата поправка на програмата, но най-рано в края на годината ще стане ясно дали Брюксел ще одобри прехвърлянето на парите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още