IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва една пета от бюджета за полупазарни стопанства е одобрен до момента

Благодарение на децентрализацията фонд „Земеделие“ е ускорил работата по разглеждане на проектите

16:37 | 16.09.11 г.
Едва една пета от бюджета за полупазарни стопанства е одобрен до момента

От 2009 г. до средата на август 2011 г. по мярка 141 за подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране Държавен фонд „Земеделие“ е одобрил 2831 проекта. Това обявиха експерти от Министерството на земеделието и храните на семинар в Белоградчик.

За разлика от мярка 112, ориентирана основно към младите фермери, чийто ресурс беше изчерпан, собствениците на стопанства, които не произвеждат за пазара, трудно насочваха интереса си към финансиране от програмата.

За тази цел в началото на годината Управителният съвет на фонд „Земеделие“ реши да прехвърли одобрението на тези проекти в областните служби и да намали бюрократичните процедури при кандидатстването, поясни Диана Трифонова, държавен експерт в агроминистерството.

Само от април тази година, когато беше възстановен приемът по тази мярка, досега са депозирани 1050 проекта на полупазарни стопанства, от които 950 вече са одобрени.

Въпреки предприетите от администрацията мерки, ресурсът за полупазарни стопанства, който е в размер на 100 млн. евро за 7-годишния период до края на 2013 г., е усвоен едва на 20%. Размерът на одобрените проекти е малко на 21 млн. евро. Най-много подобни договори са подписани в Хасковско – 260, Пловдивско – 241 и Добричко – 128.

Мярката е насочена изцяло към дребни производители, които отглеждат над 10 дка площи с различни земеделски култури, или притежават над 5 дка градини. За 5 години те получават 7500 евро, които се изплащат на части по 1500 евро годишно.

Експертите не водят статистика за фермерите, които след третата година се отказват от проектите си, поради невъзможност да изпълнят ангжиментите, разписани в бизнес плановете. Европейската програма не предвижда те да връщат тези средства, но фондът спира изплащането на субсидиите за следващите две години.

Амбициите на администрацията са до края на 2013 г. работата по одобряване на тези проекти да бъде ускорена. Принос за това имат и службите за съвети в земеделието, които безплатно консултират фермерите и изработват бизнес плановете по тази мярка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още