IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и занапред ще получава евросредства за магистрали

Все пак Европейската комисия възнамерява да се фокусира върху проектите, свързани със стратегията „Европа 2020”

18:29 | 13.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
България и занапред ще получава евросредства за магистрали

И занапред България ще може да получава пари от еврофондовете за строежа на магистрали и други пътни проекти. Това увериха от Европейската комисия (ЕК) по повод появилите се у нас коментари, че през следващия бюджетен период - от 2014 до 2020 година, парите за инфраструктура ще бъдат орязани за сметка на екопроектите, иновациите и енергийната ефективност, които са приоритети в стратегията за растежа и заетостта „Европа 2020”, предаде БНР.

„Ние искаме да поставим фокуса върху проектите, свързани със стратегията „Европа 2020”, но, разбира се, за определена група страни, сред които е и България, ще остане на разположение Кохезионният фонд“, заяви говорителят на комисията по въпросите на регионалното развитие Тон Ван Лиероп.

Той посочи, че от Кохезионния фонд и в бъдеще ще може да се финансират инфраструктурни проекти.

„Ние си даваме сметка, че някои страни-членки имат да наваксват с инфраструктурата и този фонд ще остане именно за тази цел. Що се отнася до фонда за регионално развитие и социалния фонд – там акцентът е върху приоритетите на стратегията „Европа 2020”, защото, освен от инфраструктура, имаме нужда и от иновации, и от ефективна социална политика, и от енергийна ефективност – и ние работим с България по такива проекти и в момента“, допълни Лиероп.

Министърът по управлението на еврофондовете Томислав Дончев обаче заяви миналата седмица, че е дошъл краят на щедрото финансиране на проекти. ЕС ще постави акцент и върху т. нар. „зелена” инфраструктура през новия програмен период, заяви тогава Дончев.

Днес депутатът от Коалиция за България Меглена Плугчиева коментира в Русе, че очакванията на управляващите България да получи 16 млрд. лева еврофинансиране за следващия програмен период може и да не се сбъднат заради сложната ситуация в еврозоната и опасността бюджетът на Европейския съюз да бъде намален.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още