IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Открива се прием на агропроекти за биоенергия

Фонд „Земеделие“ е насрочил само месец от 15 август до 16 септември за депозиране на проекти по една от най-търсените мерки на програмата за селските райони

16:36 | 09.08.11 г.
Открива се прием на агропроекти за биоенергия

От 15 август до 16 септември тази година фонд „Земеделие“ ще приема проекти по мярката „Добавяне на стойност към земеделските и горски продукти” от Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от ведомството.

Интересът към тази мярка е изключително голям, защото субсидиите по нея са насочени не само за инвестиции в преработвателни предприятия, от които бизнесът се нуждае, но и за проекти за производство на енергия от вторични растителни и животински продукти.

Предвиденият бюджет е в размер на 68 364 991 евро плюс неусвоения ресурс от предишните приеми. Допустими за подпомагане са дейности, свързани с преработването и маркетинга на горски, млечни, месни и пчелни продукти, както и с преработката и маркетинга на зърнени, технически и медицински култури, растителни и животински масла и мазнини, плодове и зеленчуци, фуражи, гроздова мъст, вино и оцет.

Фондът напомня на своите кандидати, че стопаните с одобрени проекти, свързани с преструктурирането на сектор мляко, ще получават с 10 % по-големи субсидии. Същото се отнася и за проектите за подобряване на енергийната ефективност и за производство на енергия от биомаса.

На 19 август изтича и срокът за прием по мярката за „Модернизиране на земеделските стопанства”, припомнят от фонда. През 2011 г. по тази мярка са постъпили 223 заявления, като 56 от тях са подадени през последния прием от 25 юли т.г. Общият размер на субсидиите за модернизация е в размер на 52,5 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още